De uitdaging van het leven, lichaamsbeweging, voeding en ontspanning

Ik heb altijd aan sport gedaan; in mijn jongere jaren deed ik bijna elke mogelijke sport, in mijn tienerjaren tot begin dertig judo, en in mijn jaren als veertiger en nu vijftiger is het triatlon. Gedurende al die tijd kwamen er andere prioriteiten in het leven, zoals gezin en carrière, en de les die ik heb geleerd, is dat je maar één lichaam hebt waar je goed voor moet zorgen.

Tijdens mijn sportcarrière heb ik veel blessures gehad, door dislocaties, schouder- en knieoperaties en de algemene pijntjes en kwalen die horen bij trainen en het onvermijdelijke ouder worden. In de loop van de jaren was het herstel altijd vrij eenvoudig; een beetje rust, wat fysiotherapie, een beetje revalidatie en dan weer trainen. Ik had nooit problemen met het vinden van motivatie om weer gezond en fit te worden, hoewel ik soms tegen uitdagingen liep op het gebied van voeding als ik niet zo veel trainde, en die paar extra kilo’s die er dan bijkwamen! Over het algemeen ging ik gemakkelijk verder met trainen voor het volgende evenement.

Het afgelopen jaar was echter een beetje anders en een echte uitdaging; tijdens de training voor Ironman Lanzarote in 2017 liep ik een heupblessure op die mij een pas op de plaats liet maken. Het resultaat was een operatie om wat bot en een cyste te verwijderen en een versleten heup op te lappen. De operatie vond eind juni 2017 plaats, gevolgd door zes weken op krukken, daarna vier maanden fysiotherapie en revalidatie. Tijdens de laatste zes maanden van 2017 waren voeding en mijn mentale toestand een grote uitdaging, omdat ik beperkt was in mijn bewegingsvrijheid. Vrienden, familie, andere dierbaren en collega’s moesten het stellen met mijn veranderde gemoedstoestand! Hun steun was uitzonderlijk en werd zeer op prijs gesteld door mij, als ik hen dit niet duidelijk genoeg heb gemaakt.

Dus toen kwamen we aan bij januari 2018: de afgelopen 10 jaar heb ik elk jaar in aan een Ironman-triatlon meegedaan geweest en besloot na overleg over dit gekke idee met mijn fysio in mei opnieuw mee te doen, op Lanzarote. De training begon heel langzaam, aanvankelijk was ik slechts in staat om een ​​paar kilometer te fietsen en 1 km te rennen, maar met de juiste support ging ik vrij snel vooruit. Vier weken voor het evenement meldde ik mij aan en dacht dat ik het kon proberen, misschien zelfs in één stuk.

Wishful thinking! Geestelijk dacht ik dat ik het goed had voorbereid; Ik volgde een goed dieet in de maanden voor het evenement, maar op de dag zelf schoot ik fysiek toch tekort vanwege een gebrek aan specifieke training. Het zwemmen ging goed, en ook het fietsen ging okee maar de run was een no-go: het evenement was geweldig, maar voor de eerste keer niet finishen was een hele andere ervaring.

Enkele lessen die ik heb geleerd: tijd die met vrienden en familie wordt doorgebracht, moet worden gekoesterd. De combinatie van beweging, goede voeding en ontspanning en de balans tussen werk en privé is nodig, vooral als je ouder wordt, om je welzijnsdoelen te bereiken, of het nu gaat om het verbeteren van je gezondheid of het voltooien van een Ironman. Wees realistisch met je doelen, luister naar anderen die het goed met je voor hebben en blijf positief tijdens je reis. Nu op naar 2019 en een nieuw evenement om te overwegen, deze keer met een beetje meer balans, voorbereiding en hopelijk geen blessures meer!

Neil Gillespie

Managing Director UK, High Five Health Promotion Ltd