Heeft de jeugd nog wel de toekomst?

In 1984 ging ik studeren aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam. Al sinds de onderbouw op de middelbare school wist ik dat ik leraar lichamelijke opvoeding wilde worden. Gym was mijn favoriete vak en na school ging ik liever buiten voetballen of basketballen dan huiswerk maken. Wat was er dan mooier om als gymleraar iedere dag in de zaal of op het veld met leerlingen aan de slag te mogen?

Na mijn studie verliep mijn werkzame leven anders dan verwacht; ik werd ondernemer. Maar wel in het werkveld van leefstijl en bewegen, zij het dat volwassenen onze doelgroep vormen in plaats van  kinderen.

Mijn liefde voor het vak LO is altijd gebleven. Kinderen moeten bewegen, iedere dag. En kinderen moeten geschoold worden in bewegen, liefst ook iedere dag.

Helaas zie ik in Nederland een andere realiteit (ontstaan) en ik maak mij daar zorgen om. Waar we in mijn basisschool-tijd het liefst naar buiten gingen om te ravotten, voetballen, tikkertje te doen of met onze blaaspijp door het dorp trokken om pijltjes te schieten, hebben kinderen in deze tijd andere interesses en prioriteiten. Naar de andere kant van het dorp lopen om naar je vriendje te gaan heeft plaats gemaakt voor appen, tikkertje spelen kan ook op je IPad en pijltjes schieten doe je in een veel modernere versie op je Xbox of PS4. Met als resultaat dat kinderen tegenwoordig (veel) minder bewegen en motorisch minder vaardig zijn dan vele generaties terug.

Ik maak mij daar zorgen om.

Als ik kijk hoe moeilijk het al is voor de volwassenen van nu om een gezonde leefstijl na te streven met voldoende beweging en training of sport, wat moet het dan worden als de kinderen van nu straks volwassen zijn? En wat gaat dat betekenen voor hun kwaliteit van leven?

Daarom doe ik een oproep aan alle ouders. Jullie dragen de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van je kind en daar hoort (veel) bewegen bij. Help je kind en zorg ervoor dat het iedere dag genoeg beweging krijgt. Weg met dat beeldscherm, hup van de bank af en naar buiten!      

Paul Kienstra, owner High Five Health Promotion