Uit je hoofd, in je lijf

Mijn sportkleren liggen al een tijdje te verstoffen in een hoek van de slaapkamer. Nu de koude en grijze dagen zijn gekomen na die eindeloze zomer, is het seizoen aangebroken van, in mijn geval, te weinig sport en te veel bankhangen onder een dekentje, met een kop thee en iets lekkers erbij. Het liefst iets met speculaas, waaraan deze tijd van het jaar geen gebrek is.

Waar is de motivatie?

Dagelijks houd ik mij op mijn werk bezig met sport en fitness, maar dan wel van achter mijn computer, dus dat lijf komt nog steeds niet in beweging. Behalve tijdens mijn fietsritje van en naar kantoor, een kleine tien minuten doortrappen. En tijdens onze lunchwandeling, die bijna heilig is. Alleen als het (heel hard) regent, sla ik die over. Verder probeer ik zoveel mogelijk te lopen gedurende de dag, even langs die collega, nog een kop thee zetten, of naar de printer. Al met al beweeg ik dus. Maar dat echte sporten, je in het zweet werken en het gevoel van endorfinen die door je lijf stromen, dat heb ik al een tijd niet gehad. Ik vraag me af waarom niet. Ik ben niet lui, ik weet dat het gezond voor me is, het geeft mij energie en een heerlijk gevoel (achteraf), waarom kom ik dan niet van de bank af? Waar is de motivatie?

Die motivatie zit tussen je oren. Niet voor niets hebben topsporters coaches die hen mentaal oppeppen. Het is een bepaalde mindset die ervoor zorgt dat je gaat en door blijft gaan. Dat lijf wil wel, maar de geest moet mee. De mens is een rationeel wezen. Ons denkvermogen heeft ons veel gebracht, maar kan ons ook tegenwerken.

Duizend redenen

Ik ben een denker, ik zit veel in mijn hoofd (wie niet!). Juist daarom zou het al goed zijn om te gaan sporten. Er zijn duizend redenen te bedenken om niet te gaan: het is zo lekker warm binnen, ik heb al zoveel gedaan vandaag, ik ben moe, ik heb nog andere dingen te doen, ik moet die en die nog bellen… En evenzoveel redenen om wel te gaan: sporten is gezond, je krijgt er energie van, met meer spiermassa heb je het minder snel koud, sporten is goed voor je geheugen, goed voor je nachtrust…

Ik heb een afspraak met mijzelf gemaakt: straks na werk gaat mijn hoofd uit en mijn (sport)lijf aan!